جمعیت علف خواران حیات وحش کلاته افزایش یافت
مسئول حفاظت محیط زیست خوروبیابانک گفت: طی سه سالی که کلاته به منطقه شکارممنوع ارتقا پیدا کرده جمعیت علفخواران حیات وحش منطقه به حدود ۴۰۰راس رسیده درحالیکه پیش از ارتقای منطقه به منطقه شکار ممنوع، جمعیت حیات وحش حداکثر ۸۰راس بود.
کشتار بیرحمانه حیاتوحش
مدتهاست اخبار کشتار بیرحمانه حیات وحش در رسانهها منتشر میشود. برای نمونه تیرماه امسال پایگاه خبری دیده بان محیطزیست و حیات وحش ایران از فعالیت گسترده باندهای تجارت گوشت حیات وحش در پناهگاه حیات وحش شیراحمد خراسان رضوی خبر داد. همزمان اخباری مبنی بر کشتارحیات وحش در زیستگاهها و مناطق حفاظت شده اصفهان روی خروجی خبرگزاریها قرار گرفت تا آنجا که شاهین سپنتا، دامپزشک و مؤسس انجمن حمایت از حیوانات اصفهان چندی پیش از تاراج حیات وحش بهویژه نابودی قوچ ومیش در زیستگاههای استان ابراز نگرانی کرد و گفت: قوچ و میش که در مجامع علمی جهان به نام شهر تاریخی اصفهان شناخته میشود اکنون در فهرست گونههای آسیبپذیر اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت قرار دارد و حالا بخش دیگری از زیستگاههای حیات وحش استان اصفهان در منطقه خورو بیابانک عرصه تاخت و تاز شکارچیان غیرمجاز شده است.
کمبود محیط بان و تجهیزات
حسین شیبانی، مسئول محیطزیست شهرستان خور و بیابانک درباره وضعیت حیات وحش منطقه میگوید منطقه کلاته با ۱۳۶هزارهکتار وسعت از سال ۹۰، منطقه شکارممنوع اعلام شد. دراین منطقه علاوه بر کل و بز، قوچ و میش و جبیر، نشانههایی از وجود پلنگ نیز دیده شده است. زاغ بور، هوبره در جای جای منطقه دیده میشود. او از منطقه نیزار فرحزاد بهعنوان بهترین زیستگاه گربه شنی، گربه وحشی، جبیر، کاراکال و هوبره نام میبرد.
اودرپی این مقدمه کوتاه میگوید: طی ۳سالی که کلاته به منطقه شکارممنوع ارتقا پیدا کرده جمعیت علفخواران حیات وحش منطقه به حدود ۴۰۰راس رسیده درحالیکه پیش از ارتقای منطقه به منطقه شکار ممنوع، جمعیت حیات وحش حداکثر ۸۰راس بود. در واقع جمعیت کل و بز و قوچ و میش به صفر رسیده بود.
شیبانی مهمترین عوامل تهدیدکننده حیات وحش منطقه شکار ممنوع کلاته را فعالیت ۴ معدن و شکار غیرمجاز اعلام میکند و میگوید فقط ۳محیطبان حفاظت از حیات وحش منطقه را برعهده دارند.
او با اعلام اینکه منطقه شکار ممنوع کلاته یکی از بهترین زیستگاههای جبیر است میگوید برای حفاظت از این منطقه به حداقل ۱۰محیط بان، یک خودرو ویک موتور سیکلت نیازداریم تا بتوانیم دست شکارچیان متخلف را از این زیستگاه کوتاه کنیم. شیبانی در عین حال، به همکاری خوب مردم منطقه درحفظ حیات وحش اشاره میکند و میگوید با وجود همه کمبودها مردم منطقه با محیطبانان همکاری خوبی دارند که این مایه دلگرمی است.
مسئول حفاظت محیطزیست خوروبیابانک ارتقای منطقه شکار ممنوع کلاته به منطقه حفاظتشده را از دیگر راهکارهای مؤثر برای حفظ حیات وحش این منطقه عنوان میکند و در پایان ازمسئولان محیطزیست میخواهد درصورت امکان، حداقل ۲محیطبان دیگر به محیط بانان این منطقه اضافه کنند.
وضعیت نگرانکننده حیات وحش درزیستگاههای خورو بیابانک، نیازمند توجه جدی مسئولان محیطزیست است. در حال حاضر، ۳محیط بان باوجود همه کمبودها با چنگ و دندان از حیات وحش منطقه حفاظت میکنند؛ وقتی با آنها صحبت میکنی نه از سختی کار خود سخن میگویند و نه از کمبود حقوق و مزایا گله میکنند. آنها مانندسایر محیط بانان، بزرگترین دغدغهشان حفظ حیاتوحش است. براین اساس، انتظار میرود پیش از آنکه آخرین بازماندههای حیات وحش منطقه بهدست شکارچیان ناآگاه و متخلف نابود شوند مسئولان محیطزیست با افزایش محیط بانان منطقه و رفع کمبود تجهیزات اعم ازخودرو، موتور سیکلت و سایر امکانات، کارکنان زحمت کش و بیادعای محیطزیست منطقه خوروبیابانک را تنها نگذارند.
«شکار قوچ و میش و کلوبز به یک شغل تبدیل شده است.» این گفته یکی از شکارچیان قدیمی منطقه خور و بیابانک است.
او میگوید شکارچیان متخلف با توجه به ضعف نظارت محیطزیست، حیات وحش منطقه را غارت میکنند تا آنجا که گوشت شکار را کیلویی ۳۵هزار تومان میفروشند و حتی برای برخی متقاضیان خاص به اصفهان هم میفرستند. قیمت گوشت شکار در اصفهان ۵۰هزار تومان است.
این شکارچی کهنه کار میگوید که اگر یک محیط بان در منطقه حضور داشته باشد و هر از گاهی منطقه را پایش کند قطعا شکار کم میشود. اما بهعلت کمبود محیطبان اکنون نسل جبیر در کل منطقه خور و بیابانک بهجز منطقه شکار ممنوع کلاته رو به کاهش گذاشته و نیاز به حفاظت ویژه دارد.
به گفته او، سال ۹۱در کوه «رشیدکوه»که منطقهای به وسعت ۳۰هزار هکتار را شامل میشودحدود ۷۰راس پازن با سن بیش از ۶سال مشاهده شده، در همین منطقه درسال ۶۳یکی از شکارچیان ۸۱جبیر را شمارش کرده اما در سالجاری بهندرت پازنی درمنطقه دیده شده است. این حال و روز حیات وحش این منطقه کویری است.
ضرورت برگزاری دورههای آموزشی
او برگزاری کلاسهای آموزشی برای مردم بومی منطقه را یکی از راهکارهای مؤثر برای نجات حیاتوحش میداند و میگوید دراین کلاسها باید به شکارچیان بگویند که حداقل ماده کشی نکنند؛ بگویند که این شیوه شکار، نسل کشی است.این شکارچی با تأکید براینکه افزایش جریمه کارساز نیست میگوید حضور محیطبان و پایش منطقه مانع از شکار غیرمجاز میشود.
منبع:پیام خور