محکم نمودن روابط با سازمانهای فرهنگی بین المللی.
تحکیم روابط با جهان اسلام و ارائه تصویر روشن از انقلاب و تبیین دستاوردها و تجربیات سیاسی، فرهنگی و اقتصادی جمهوری اسلامی و معرفی فرهنگ غنی و هنر و تمدن ایرانی و مردم سالاری دینی.
۳۱٫ تلاش برای تبدیل مجموعه کشورهای اسلامی و کشورهای دوست منطقه به یک قطب منطقهای اقتصادی، علمی و فناوری صنعتی.
۳۲٫ تقویت و تسهیل حضور فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مجامع جهانی و سازمانهای فرهنگی بین المللی.
۳۳٫ تقویت هویت اسلامی و ایرانی ایرانیان خارج از کشور، کمک به ترویج زبان فارسی در میان آنان، حمایت از حقوق آنان، و تسهیل مشارکت آنان در توسعه ملی.
امور اقتصادی
۳۴٫ تحقق رشد اقتصادی پیوسته، با ثبات و پر شتاب متناسب با اهداف چشم انداز.
ایجاد اشتغال مولد و کاهش نرخ بیکاری.
۳۵٫ فراهم نمودن زمینههای لازم برای تحقق رقابت پذیری کالاها و خدمات کشور در سطح بازارهای داخلی و خارجی و ایجاد ساز و کارهای مناسب برای رفع موانع توسعه صادرات غیر نفتی.
۳۶٫ تلاش برای دستیابی به اقتصاد متنوع و متکی بر منابع دانش و آگاهی، سرمایه انسانی و فناوری نوین.
۳۷٫ ایجاد ساز و کار مناسب برای رشد بهرهوری عوامل تولید (انرژی، سرمایه، نیروی کار، آب، خاک و…).
پشتیبانی از کارآفرینی، نوآوری و استعدادهای فنی و پژوهشی.
۳۸٫ تأمین امنیت غذایی کشور با تکیه بر تولید از منابع داخلی و تأکید بر خود کفایی در تولید محصولات اساسی کشاورزی.
۳۹٫ مهار تورم و افزایش قدرت خرید گروههای کم درآمد و محروم و مستضعف و کاهش فاصله بین دهکهای بالا و پایین درآمدی جامعه و اجرای سیاستهای مناسب جبرانی.
۴۰٫ توجه به ارزش اقتصادی، امنیتی، سیاسی و زیست محیطی آب در استحصال، عرضه، نگهداری و مصرف آن.
مهار آبهایی که از کشور خارج میشود و اولویت استفاده از منابع آبهای مشترک.
۴۱٫ حمایت از تأمین مسکن گروههای کم درآمد و نیازمند.
۴۲٫ حرکت در جهت تبدیل درآمد نفت و گاز به داراییهای مولد به منظور پایدارسازی فرآیند توسعه و تخصیص و بهرهبرداری بهینه از منابع.
۴۳٫ توسعه روستاها.
ارتقای سطح درآمد و زندگی روستاییان و کشاورزان و رفع فقر، با تقویت زیرساختهای مناسب تولید و تنوع بخشی و گسترش فعالیتهای مکمل بویژه صنایع تبدیلی و کوچک و خدمات نوین، با تأکید بر اصلاح نظام قیمتگذاری محصولات.
۴۴٫ هم افزایی و گسترش فعالیتهای اقتصادی در زمینههایی که دارای مزیت نسبی هستند از جمله صنعت، معدن، تجارت، مخابرات، حمل و نقل و گردشگری، بویژه صنایع نفت، گاز و پتروشیمی و خدمات مهندسی پشتیبان آن، صنایع انرژیبر و زنجیره پایین دستی آنها. با اولویت سرمایهگذاری در ایجاد زیربناها و زیرساختهای مورد نیاز، و ساماندهی سواحل و جزایر ایرانی خلیج فارس در چارچوب سیاستهای آمایش سرزمین.
۴۵٫ تثبیت فضای اطمینان بخش برای فعالان اقتصادی و سرمایهگذاری با اتکا به مزیتهای نسبی و رقابتی و خلق مزیتهای جدید و حمایت از مالکیت و کلیه حقوق ناشی از آن.
۴۶٫ ارتقای بازار سرمایه ایران و اصلاح ساختاری بانکی و بیمهای کشور با تأکید بر کارآیی، شفافیت، سلامت و بهرهمندی از فناوریهای نوین.
ایجاد اعتماد و حمایت از سرمایهگذاران با حفظ مسئولیت پذیری آنان.
تشویق رقابت و پیشگیری از وقوع بحرانها و مقابله با جرمهای مالی.
۴۷٫ توانمند سازی بخشهای خصوصی و تعاونی به عنوان محرک اصلی رشد اقتصادی و کاهش تصدی دولت همراه با حضور کارآمد آن در قلمرو امور حاکمیتی در چارچوب سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی که ابلاغ خواهد شد.
۴۸٫ ارتقای ظرفیت و توانمندیهای بخش تعاونی از طریق تسهیل فرآیند دستیابی به منابع، اطلاعات، فناوری، ارتباطات و توسعه پیوندهای فنی، اقتصادی و مالی آن.
۴۹٫ توجه و عنایت جدی بر مشارکت عامه مردم در فعالیتهای اقتصادی کشور و رعایت جهات زیر در امر واگذاری مؤسسات اقتصادی دولت به مردم:
امر واگذاری در جهت تحقق اهداف و برنامه باشد و خود هدف قرار نگیرد.
در چارچوب قانون اساسی صورت پذیرد.
موجب تهدید امنیت ملی و یا تزلزل حاکمیت ارزشهای اسلامی و انقلابی نگردد.
به خدشهدار شدن حاکمیت نظام یا تضییع حق مردم و ایجاد انحصار نیانجامد.
به مدیریت سالم و اداره درست کار توجه شود.
۵۰٫ اهتمام به نظم و انضباط مالی و بودجهای و تعادل بین منابع و مصارف دولت.
۵۱٫ تلاش برای قطع اتکای هزینههای جاری به نفت و تأمین آن از محل درآمدهای مالیاتی و اختصاص عواید نفت برای توسعه سرمایهگذاری بر اساس کارآیی و بازدهی.
۵۲٫ تنظیم سیاستهای پولی، مالی و ارزی با هدف دستیابی به ثبات اقتصادی و مهار نوسانات.
ملاحظه: شاخصهای کمی و نحوه انطباق محتوای برنامهها و بودجههای سالانه متناسب با سیاستهای کلی برنامه چهارم تهیه و ارائه شود.
در پی ابلاغ سند چشم انداز بیستساله که خواهد توانست سیر توسعه و سازندگی کشور را در جهت هدفهای والای جمهوری اسلامی نمایان و مشخص سازد، اینک سیاستهای کلی برنامه چهارم که نخستین برنامه دوران ۲۰ ساله است، برابر اصل ۱۱۰ قانون اساسی ابلاغ میگردد.
انتظار میرود چارچوب این سیاستها و نقاط مورد تکیه در آن بتواند به تدوین برنامهای جامع و عملیاتی برای دوره پنج ساله بیانجامد بیگمان اهتمام و دقت نظر جنابعالی و هیأت محترم دولت و از آن پس مجلس محترم شورای اسلامی میتوانند در این باره نقش تعیین کننده خود را ایفا کنند.
ابو الحسن بکتاش – مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه